Legendárna kaviareň Thalmeiner sa vrátila do Trnavy po šiestich desaťročiach
Do Trnavy sa vrátila elegancia 20. a 30. rokov minulého storočia. Rodina zakladateľa úspešnej softvérovej spoločnosti ESET Miroslava Trnku, pôvodom Trnavčana, sprevádzkovala v ukážkovo zreknštruovanom historickom objekte na Trojičnom námestí kaviareň pod názvom THALMEINER.
Súčasťou objektu je aj štýlový klub KILOWATT situovaný v podzemí.
Thalmeiner sa nachádza v komplexne zrenovovaných priestoroch v susedstve mestskej veže
Novootvorený podnik je pomenovaný po nájomcovi a manažérovi kedysi vyhľadávaného podniku na pešej zóne. Kaviareň Othon, neskôr premenovanú na Európa nenazýval nikto z Trnavčanov inak ako práve Thalmeiner. Podnik s obľubou navštevovali v tridsiatych a štyridsiatych rokoch popredné osobnosti predvojnovej i medzivojnovej Trnavy. V roku 1950 manažéra kaviarne pána Thalmeinera z podniku vyhnali komunisti. Skončil ako pracovník Zberných surovín v Bratislave. V časoch socializmu dostala kaviareň názov Krym. Ale to už je iný príbeh…
Historik a publicista Dr. Peter Horváth spomína na pána Thalmeinera ako na skvelého človeka so sociálnym cítením a zmyslom pre hodnoty. Medzi jeho najoddanejších zákazníkov patril hudobný skladateľ Mikuláš Schneider – Trnavský.
„Bol to stavovský človek, ktorý vychoval niekoľko ‚vrchných‘. Ešte aj roky po tom, ako ho z Trnavy vyhnali, sme sa chodili pozerať do Krymu na jeho dielo – čašníkov, ktorí mali jeho výchovu a v sebe nosili prirodzenú úctu k hosťom,“spomínal na pána Thalmeinera Dr. Horváth.
Interiér kaviarne
„Z Trnavy som sa odsťahoval už pred rokmi, ale povedal som si, že si tu kúpim dom a vytvorím si z neho niečo ako mestskú chatu. Hovoril som si, že občas sa vrátim do rodného mesta, strávim tu víkend s priateľmi a pripomeniem si časy mladosti. Také boli začiatky. Kúpili sme si dom na Trojičnom námestí, zrekonštruovaný, ale nie práve najlepšie. Cítil som, že toto miesto si zaslúži niečo lepšie. Rozhodol som sa pre kaviareň. Kvalitnú, štýlovú, takú, ktorá spoluvytvára mestský život a budú sa v nej stretávať ľudia, ktorí sa spolupodieľajú na mestskej kultúre,“ rozprával na slávnostnom otvorení podniku o svojich pohnútkach Miroslav Trnka.
Od začiatku bolo cieľom M. Trnku podľa jeho slov vytvoriť niečo iné. Chcel vytvoriť kaviareň, ktorá sa nebude sústreďovať na vysoký zisk, ale na to, aby poskytovala naozajstné veci. „Aby sme tu mali koláčiky napečené priamo u nás, aby sme nenútili ľudí jesť výrobky chemickej továrne, aby sme ponúkali produkty podľa starých, ale dobrých receptov. Neviem, či sa mi tento koncept podarí, ale chcem to skúsiť. Myslím si, že o tom, či bude tento koncept úspešný, rozhodnú obyvatelia tohto mesta,“ vyhlásil jeden z popredných slovenských podnikateľov, ktorého úspech ďaleko prekročil hranice Slovenska.
Komplexná renovácia objektu na Trojičnom námestí trvala viac ako dva roky a vyžiadala si okrem pomerne veľkej investície aj nemalé úsilie všetkých zainteresovaných profesií.
Primátor mesta Vladimír Butko v krátkom príhovore vyjadril radosť nad skutočnosťou, že na bohaté dejiny Trnavy nadväzujú ľudia, ktorým sa darí v podnikaní, a ktorí výsledky svojej práce dokážu pretaviť do niečoho, „na čo sa tu teraz s obdivom pozeráme“.
„Chcem sa pánu Trnkovi poďakovať a vyjadriť radosť nad realizáciou jeho myšlienok. Myslím si, že sme svedkami chvíle, keď dejiny nášho mesta pokračujú aj prostredníctvom takýchto cestičiek. Verím, že váš príklad je hodný nasledovania. Na záver by som rád dodal, že mesto Trnava je pripravené vychádzať aktivitám tohto druhu v ústrety. Želám vám, aby sa ľudia v tejto kaviarni cítili dobre a aby sa tu radi stretávali,“ uviedol V. Butko.
Priestory štýlovej kaviarne Thalmeiner dýchajú originálnou atmosférou prvej polovice dvadsiateho storočia. Ako pripomína prevádzkár podniku Anton Bauer, na hostí tu čaká nielen vynikajúca káva, ale aj domáce limonády, koláčiky a iné pochúťky. A samozrejme – nefajčiarske prostredie.
„Pracujú pre nás dve panie cukrárky a všetko, čo našim hosťom ponúkneme, vzniká priamo tu. Podľa starých receptúr, vyrobené bez chémie z tých najlepších ingrediencií.“
Fotogaléria:
Ulož ako PDF