Riaditeľa nemocnice Martina Tabačeka pre stravovací tender odvolal minister zdravotníctva
Minister zdravotníctva Viliam Čislák po stretnutí s premiérom Robertom Ficom odvolal v stredu 10. decembra riaditeľa Fakultnej nemocnice Trnava Martina Tabačeka.
Spolu s ním opúšťajú kreslo aj šéfovia nemocníc v Poprade a Banskej Bystrici.
Dôvodom je podozrivý tender na dodávku stravy v nemocniciach, ktorý podľa zistení poslalnca NR SR Miroslava Beblavého, Transparency International a denníka SME ovládli dve navzájom personálne prepojené firmy Hospital Catering a Dora Gastro.
Podľa vyjadrenia ministra Čisláka aj v Trnave bola zmluva podpísaná na 10 rokov v rozpore so zákonom, pretože ju mala schvaľovať vláda.
Zrekonštruovanú jedáleň otváral Tabaček (vľavo) so zástupcom firmy Dora Gastro v auguste
Nový prevádzkovateľ stravovania vo Fakultnej nemocnici (FN) Trnava sľuboval výrazné zlepšenie kvality aj komfortu stravovania pre zamestancov aj pacientov.
Spoločnosť Dora Gastro získala koncesiu v trnavskej nemocnici v máji 2014 na obdobie desiatich rokov. Začiatkom augusta firma v spolupráci s FN predstavila zrekonštruované priestory jedálne a výdajne stravy.
“Postarať sa o kvalitné stravovanie pre veľké množstvo pacientov a zamestnancov našej nemocnice je náročná úloha. Kvôli ekonomickej a kvalitatívnej výhodnosti sme pristúpili k externému prevádzkovaniu stravovacej prevádzky. Zaznamenali sme už zlepšenie kvality jedla, k tomu patria aj príjemnejšie priestory jedálne,“ povedal vtedy Tabaček.
V trnavskej nemocnici začínal ako ekonomický námestník, v rokoch 2006 – 2010 bol menovaný riaditeľom. Po parlamentných voľbách v roku 2010 ho vymenil Gabriel Pavelek, Tabaček sa do kresla vrátil opäť po voľbách v roku 2012 ako nominant strany Smer-SD.
Na prvotne medializované informácie o údajne predraženom stravovaní a nevýhodnej zmluve medzi FN Trnava a spoločnosťou Dora Gastro reagovala nemocnica v pondelok 8. decembra.
„Koncesná zmluva na poskytovanie stravovania vo FN Trnava so spoločnosťou DORA Gastro bola uzatvorená na základe verejnej súťaže, realizovanej v súlade s platnou legislatívou. Dôvodom realizácie takejto súťaže bol dlhodobo hygienicky nevyhovujúci stav kuchyne, čo potvrdili opakované kontroly zo strany Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave. Hrozilo dokonca zastavenie poskytovania stravovania vo FN Trnava, čo by výrazne ohrozilo poskytovanie zdravotnej starostlivosti najväčšej nemocnice Trnavského kraja,“ vyhlásila trnavská nemocnica prostredníctvom hovorcu Matúša Stračiaka.
Vzhľadom na ekonomickú situáciu sa vedenie nemocnice rozhodlo zabezpečiť stravovanie formou externého subejktu.
„Z pohľadu vedenia FN Trnava nie je táto zmluva ekonomicky nevýhodná,“ vyhlásila nemocnica.
Podľa porovnania Transparency International náklady na dennú stravnú jednotku pacienta budú v Trnave 9,50 eura, kým v Žiline je to len len 5,50 eura.
Zostáva otázkou, ako „stravovací tender“ skončí. V tejto chvíli nie je jasné, kto a za akých podmienok bude prevádzkovať jedálne v nemocniciach, kde varia dve personálne prepojené firmy.
Podľa vyjadrenia ministra zdravotníctva Viliama Čisláka otázky o tom, či sa ministerstvo pokúsi s firmami Dora Gastro Slovakia a Hospital Catering dohnodnúť na nižších cenách alebo zmluvy zruší, náležia skôr právnikom oboch strán.
Transparency International Slovensko (TIS) zverejnila vo štvrtok aj ďalší zaujímavý poznatok. Podľa ich zistení majú byť víťazné firmy v skutočnosti len sprostredkovateľmi. „Vo všetkých prípadoch mali jedlo dodávať osvedčení hráči na trhu stravovania ako Sodexo či Eurest. Tie pritom bežne majú so štátnymi inštitúciami aj priame vzájomné zmluvy. V miliónových tendroch v nemocniciach ale šli (chceli, museli ísť?) cez umelé novovytvorené firmy, ktoré vznikli až po nástupe druhej Ficovej vlády k moci,“ uvádza v stanovisku TIS.
Ulož ako PDFPREPOČET FN TRNAVA
Doba platnosti zmluvy: 10 rokov.
Priemerné náklady v čase prevádzkovania nemocnicou na obed pre zamestnanca: 3,56 EUR s DPH.
Priemerné náklady v čase prevádzkovanie nemocnicou na celodennú stravnú jednotku pacienta (5 jedál): 7,56 EUR s DPH.Vysúťažené náklady na obed zamestnanca – DORA Gastro: 3,54 EUR s DPH.
Vysúťažené náklady na stravnú jednotku pacienta (5 jedál) – DORA Gastro: 9,54 EUR s DPH.Prvotná investícia do komplexnej rekonštrukcie stravovacej prevádzky hradená koncesionárom:
2 484 828,64 EUR s DPH.Komplexná rekonštrukcia je realizovaná na základe predloženej projektovej dokumentácie a zahŕňa:
– stavebné úpravy,
– technologické zariadenie,
– elektroinštalácie,
– ústredné vykurovanie,
– demontáž zariadení,
– protipožiarnu bezpečnosť,
– zdravotechnické inštalácie,
– plynofikáciu,
– vzduchotechniku.Predpokladaný počet celodennej stravy pacientov počas trvania zmluvy: 1 642 500 jednotiek stravy
Predpokladaný počet obedov zamestnancov počas trvania zmluvy: 715 250 obedov
Náklady pri zabezpečovaní stravovania koncesionárom (pri vysúťaženej cene u pacientov 9,54 EUR s DPH a u zamestnancov 3,54 EUR s DPH): 18 201 435 EUR s DPH
Náklady pri zabezpečovaní stravovania nemocnicou (pri nákladovej cene u pacientov 7,56 EUR s DPH a u zamestnancov 3,56 EUR s DPH, bez investovania do stravovacej prevádzky): 14 963 590 EUR s DPH
Požadovaná investícia: 2 484 828,64 EUR s DPH
Rozdiel: 753 016,36 EUR s DPHZDROJ: FN Trnava