Hravé bublinky pod kontrolou. Ako skladovať a servírovať sekty
Bublinky patria k výnimočným momentom rovnako ako pekné šaty a žiarivý úsmev. Preto by nemali na Vianoce či Silvestra nikde chýbať. Ako však sekt servírovať, aby naozaj chutil a aby sme sa vyhli trápnym situáciám? Stačí poznať pár jednoduchých pravidiel.
V nákupnom košíku na nadchádzajúce sviatky zimy sa určite ocitne aj nejaká tá fľaša sektu, prípadne, keď niekto načrie hlbšie do vrecka, šampanského.
Ak aj chcete vysokú kvalitu a výnimočnú chuť, nemusíte hneď kupovať šampanské.
Ilustračné foto
„Označenie šampanské, alebo úplne správne champagne, môžu mať iba šumivé vína vyrobené z hrozna dopestovaného vo francúzskej oblasti Champagne. Je to chránená značka, ktorá sa viaže na túto oblasť a žiadne iné víno sa tak označiť nesmie, aj keby chutilo podobne a vyrábalo sa rovnakou metódou, teda kvasením vo fľašiach,“ vysvetľuje rozdiel medzi sektom a šampanským Jozef Adamovič, výrobný riaditeľ z nitrianskeho vinárstva Víno Nitra.
Pochopiteľne, chránená značka sa odráža aj na cene fľaše. No ako už bolo naznačené, sekt nemusí za šampanským zaostávať ani chuťou, ani kvalitou.
„Na Slovensku môže mať označenie sekt iba akostné šumivé víno, ktoré spĺňa požiadavky na kvalitu a bolo vyrobené z hrozna pochádzajúceho z konkrétnej slovenskej oblasti, a to kvasením vo fľaši,“ hovorí J. Adamovič.
Sekt, na výrobu ktorého dozerá v spoločnosti Víno Nitra, zreje vo fľaši minimálne deväť mesiacov.
Cukor to delí
Aj keď sa na výrobu sektu používa ručne zbierané hrozno s výraznejšími kyselinkami, vo finále môže byť jeho chuť aj krásne sladká. Práve podľa rozdielnej cukornatosti môžeme na fľašiach sektu nájsť označenia ako brut, demi-sec, doux a ďalšie, pričom platí, že doux je najsladšie, demi-sec polosuché, sec suché, extra dry je obzvlášť suché a brut má najmenej cukru.
Bez ohľadu na farbu (biele, ružové, červené) či cukornatosť pre všetky sekty platí, že by sme ich doma nemali skladovať pridlho. Jednoducho ich treba kúpiť a potom nájsť správny okamih, kedy si nimi spríjemníme život.
„Sekt treba skladovať na chladnom tmavom mieste, ideálna je pivnica alebo chladnička, a to v stoji,“ radí J. Adamovič (na snímke vľavo).
Aj servírovať treba sekt dobre vychladený, biely by mal mať okolo 7 °C, o stupeň viac pristane ružovému a chuť červeného sektu sa najlepšie rozvinie, keď má teplotu 9 až 11 °C.
Náhrada vína
Hoci si sekt spájame s výnimočnými chvíľami, neznamená to, že fľašu môžeme „buchnúť“ iba na prelome rokov alebo na narodeniny.
Bublinky si pokojne doprajme aj k slávnostným jedlám namiesto vína. Biele suché sekty sa výborne hodia k rybám a studeným predjedlám, polosladké tvoria dobrý pár s mäsom aj so syrmi. K lososovi vyskúšajte ružový sekt, ku kačke alebo tmavému mäsu zase červený. Sladký je ideálny v kombinácii s dezertom alebo ovocím.
Na koho ten údel padne?
Samostatnou kapitolou je otváranie sektu. Zvyčajne sa nezaobíde bez pišťania a strachu ženského osadenstva a odhodlania silnejšieho pohlavia poriadne to buchnúť, nech zátka poletí cez celú miestnosť.
Sabráž – odseknutie hrdla fľaše šabľou – treba nechať radšej na tých, ktorí to majú naozaj natrénované. Aby bola pred zrakmi rodinných príslušníkov zachovaná naozajstná vianočná pohoda a pár dní po Vianociach zase v kruhu známych príjemné vzrušenie z toho, čo nás nasledujúci rok čaká, na otváranie sektu sa oplatí sústrediť.
Treba myslieť na to, že sekt by z fľaše nemal vyšumieť, pretože je to iba škoda, …že zbytočne nebude peniť, ak bude správne vychladený a pred otvorením sa bude s fľašou čo najmenej manipulovať, …že pri otváraní treba fľašu od seba odkloniť, aby sa tlak koncentroval na stranu fľaše a nie pri uzávere, …a že najskôr treba uvoľniť kovový košík, pričom sa oplatí zátku zvrchu pridŕžať palcom.
Košík necháme na zátke a spolu ich opatrne kývame a pootáčame, ale stále pridŕžame, až oxid uhličitý z fľaše vysyčí. Tento zvuk a nie buchnutie je znakom, že sekt otvára odborník. Potom už môžeme zátke dovoliť opustiť hrdlo fľaše a nápoj opatrne, aby bublinky nevyšumeli cez okraj, ponalievať do vysokých štíhlych pohárov.
Ulož ako PDFViete, že?
– označenie sekt je nemeckého pôvodu, kde sa používa od 18. storočia?
– ak sa korková zátka pri otváraní náhodou zlomí, je namieste použiť klasickú vývrtku na víno, hrdlo fľaše však treba z bezpečnostných dôvodov obaliť do obrúska alebo utierky?