Na okraji Trnavy sa pripravuje spustenie výroby nového piva Karpat
Ešte v priebehu tohto roka chce spustiť prevádzku nový pivovar Karpat. Kapacita výroby má na začiatku dosiahnuť 5000 hektolitrov.
Vo fáze príprav je spustenie pivovaru Karpat. Prevádzka bude situovaná v priemyselnej časti v katastri Hrnčiaroviec nad Parnou za ústavom na výkon trestu a výrobnými podnikmi Boge či Sachs.
Hlavnými činnosťami výrobného procesu sú šrotovanie sladu, výroba mladiny, chladenie mladiny, hlavné kvasenie, dokvasovanie, stáčanie, filtrácia, pasterizácia a sanitácia.
Uvedenie pivovaru do prevádzky vyžaduje podľa údajov investorskej spoločnosti Distrib Capital náklady vo výške 1,6 milióna eur.
Ilustračné foto
Zámerom investora je „vybudovať pivovar, ktorý naviaže na históriu výroby piva v trnavskom regióne a ponúkne milovníkom piva kvalitné ležiaky a široký výber špeciálnych pív“.
Aktivity pivovaru Karpat majú byť sústredené do okolia Trnavy, Bratislavy, Nitry a Trenčína.
Objekt pivovaru je situovaný do existujúceho polyfunkčného objektu. Pozostáva z čiastočne dvojpodlažnej administratívnej budovy a z jednopodlažnej skladovej haly.
Investor predpokladá so spustením výroby ešte v priebehu roku 2015, zamestnávať by mal na začiatku päť ľudí.
Pivovarnícka tradícia siaha v Trnave až do 15. storočia, kedy mesto dostalo od kráľa Žigmunda výsadu variť a predávať pivo.
Už v 16. storočí fungovali v Trnave dva pivovary.
Veľký moderný pivovar s kapacitou výroby 350 tis. hektolitrov ročne bol uvedený do prevádzky v roku 1974.
Od uvedenia pivovaru do prevádzky sa celá produkcia pivovaru umiestňovala v prísnom režime rajonizácie hlavne v oblasti Trnavy, Záhoria a v okolí Levíc. V roku 2000 bola výroba piva v tomto pivovare utlmená.
V roku 2008 bol v Trnave otvorený rodinný pivovar SESSLER s maximálnou kapacitou výroby približne 7500 hektolitrov ročne.
Mapka s umiestnením sídla pivovaru
Zdroj: Distrib Capital
Ulož ako PDF