Martin Mäsiar: Trnavské sladovne sme postavili nanovo
Trnavské sladovne boli založené v roku 1893, aj keď história sladovníctva v Trnave sa začala písať o niekoľko storočí skôr. Desiatky rokov sa budovali a vo svojej histórii zažili vzostup aj pády. Keď v 90tich rokoch začali sladovne upadať, prebral ich dovtedy úspešný obchodník so sladom Martin Mäsiar. Vybudoval z nich spoločnosť svetového formátu, ktorá vyváža slad do najznámejších pivovarov a výrazne podporuje trnavský región. Majiteľ a zároveň riaditeľ Lycos – Trnavské sladovne Martin Mäsiar sa s nami v krátkom rozhovore o tento úspešný príbeh podelil.
Martin Mäsiar
Prečo ste sa rozhodli prebrať Trnavské sladovne?
– Bola to veľká výzva, trh so sladom som poznal, bol som pomerne úspešný a videl som veľký potenciál aj v tejto vtedy skôr chátrajúcej fabrike. Bolo to riziko, ale s mojim tímom sme boli pripravení toto riziko podstúpiť a vyšlo to. Som rád, že to pomohlo celému regiónu, nielen nám.
Ako to myslíte?
– Dnes Trnavské sladovne produkujú 60 tisíc ton sladu ročne. Základnou zložkou sladu je jačmeň a až 95% jačmeňa nakupujeme výhradne na Slovensku a predovšetkým od farmárov z trnavského regiónu. Za rok od nich nakúpime až 80 tisíc ton jačmeňa. Snažíme sa predovšetkým nakupovať od miestnych farmárov a takto sa podeliť o náš úspech aj s nimi. Vždy sa mi osvedčilo pri podnikaní nemyslieť len na vlastný zisk, ale aj na región a ľudí v ňom žijúcich.
Napriek tomu sa v meste hovorí aj o negatívnych vplyvov ako je prašnosť a hluk. Čo hovoríte na túto kritiku?
– Za tie roky ako sa Trnava vyvíjala, tak bytová výstavba obkolesila aj sladovne. Keď som prebral podnik v roku 2000, tak som si uvedomil, že ak chceme byť úspešní a mať dobré vzťahy, tak musíme minimalizovať negatívne dopady na okolie. Urobili sme množstvo investícií do nových technológií za niekoľko miliónov eur. Dnes, keď niekto hovorí o nás, že sme hluční alebo nadmerne znečisťujeme životné prostredie, tak nehovorí pravdu. Máme neustále kontroly, ktoré merajú úroveň negatívnych vplyvov a neprekračujeme povolené hranice. Napriek tomu v tomto roku plánujeme ďalšiu investíciu do technológie v hodnote 2,5 milióna eur, ktorá bude mať pozitívny dopad na úroveň hluku a spotrebu vody.
Neľutujete niekedy, že ste prebrali Trnavské sladovne?
– Niekedy nad tým rozmýšľam, keď nám hádžu polená pod nohy. Ale potom si poviem, že stojí to za to. Firme sa darí, dávame prácu ľuďom v Trnave, podporujeme trnavských farmárov a vyvážame slad do svetových pivovarov. Lycos – Trnavské sladovne momentálne obchodujú s takými pivovarmi ako sú SAB Miller, Heineken, či Carlsberg. O tomto sme na začiatku iba snívali, dnes je to realita a o tento úspech sa delíme aj s Trnavou. To ma vždy ženie ďalej a neprajníkov si nevšímam.
(TS/PR článok)
Ulož ako PDF