Národný salón vín – GOLGUZ obhájil prvenstvo
Národný salón vín Slovenskej republiky 2016 má nových víťazov. Päťdesiat jeden erudovaných degustátorov 21.júna vybralo nových 100 najlepších slovenských vín. Prvenstvo z minulého roka obhájilo a vinárstvom s najväčším počtom ocenených vín v tomto roku sa opäť stalo vinárstvo GOLGUZ z Hlohovca. Do TOP 100 slovenských vín sa ich dostalo až deväť a GOLGUZ potvrdil svoje postavenie v slovenskej vinárskej extratriede.
V 11. ročníku sa v prvom kole zúčastnilo výstav 8739 vín. Ďalším selekčným kritériom je množstvo vína – v čase súťaže minimálne 500 litrov a túto podmienku splnilo 442 vín od 59 výrobcov.
Z nich získalo najvzácnejšie slovenské ocenenie 38 výrobcov. Získať ho je čoraz náročnejšie, kvalita vín rastie, čo dokazuje aj posun v minimálnej bodovej hranici. V 11.ročníku sa do NSV SR dostali vína, ktoré získali minimálne 87 bodov. Okrem TOP 100 vín vyhodnotili degustátori aj individuálnych šampiónov.
„Veľmi sa tešíme sa z dosiahnutého úspechu. Potvrdili sme kvalitu a obhájili prvenstvo s najväčším počtom umiestnených vín. Kvalita vín na Slovensku stále stúpa a nové vinárstva pribúdajú. O to ťažšie bolo prvenstvo obhájiť. Oproti minulému roku sa do užšieho výberu dostalo o 105 vín viac. Latku kvality sme nastavili vysoko, tento úspech je pre nás veľká výzva aj pre v budúci rok,“ pripomenul Miloš Holik, riaditeľ vinárstva.
Miloš Holík, riaditeľ vinárstva Golguz
Mimochodom, GOLGUZ získal vlani titul Vinárstvo roka 2015, v tomto roku k nemu pridal množstvo ocenení z Európy i zo zámoria.
Toto je víťazná zostava!
A ktoré vína s nálepkou GOLGUZ patria do TOP 100 na Slovensku? Tu je víťazná zostava s rodnými listami, ale aj gastroponuka pre labužníkov.
Rulandské biele, výber z hrozna r. 2015, suché
Pochádza z našej najstaršej vinice vysadenej v roku 1974. Vo vôni cítiť prezreté až sušené južné ovocie, ananás a mango. Víno je vhodné na slávnostné príležitosti, alebo rodinné oslavy. V gastronómii sa hodí ku kuraciemu, morčaciemu mäsu pripravovanému na grile.
Rizling rýnsky, neskorý zber r. 2015, suché
Je kráľom vín pre jeho krásu, noblesu a eleganciu. Vôňa pripomína rozkvitnutú lipu, v chuti prevládajú citrusové tóny s limetou a pomelom. Zretím vo fľaši dostáva nádych petroleju, pripomína nemecké „rýňaky“ z oblasti Mosel. Vhodné je podávať k rybám, morským plodom.
Chardonnay, bobuľový výber r.2015, polosladké
Ideálna poloha a mikroklíma, ktorú dotvára rieka Váh, dáva hroznu dostatočnú vlahu a vlhkosť. Na výrobu kvalitného vína si hrozno vyžaduje zber pri vysokom prívlastku, čo sa nám podarilo – cukornatosť 26°NM. Vo vôni cítiť prezreté ovocie, v chuti sladkasté, medové tóny a figy. Vhodné podávať k zákuskom, na záver viacchodového menu k dezertu.
Aurelius, neskorý zber r. 2015, suché
Pomerne mladá biela muštová odroda vyšľachtená krížením odrôd Rizling rýnsky a Neuburské. Víno s veľmi peknou citrusovou aromatikou, sviežou kyselinkou osloví aj najnáročnejšieho konzumenta. Podávame ku králičiemu mäsu, domácej šunke, k syrom s bielou plesňou na povrchu.
Irsai oliver, akostné odrodové víno r. 2015, suché
Skorá aromatická odroda vznikla krížením maďarskej Čabianskej perly a Bratislavského bieleho. Vo vôni cítiť rozkvitnuté kvety bazy a sladkého ovocia. Chuť ovocná minerálna s príjemnou kyselinkou. Ideálny spoločník na párty a letné grilovačky.
Moravský muškát, akostné odrodové víno r.2015, polosladké
Víno s pôvodom z Moravy, kde bolo vyšľachtené v roku 1985 z odrôd Muškát ottonel a Prachtraube. Vôňa pripomína žltý melón a kvety bazy. Vo víne sme prirodzenou cestou zachovali zvyškový cukor, veľmi mu svedčí a radí ho do kategórie polosladké. Vhodné je podávať ho k ovocným šalátom, k bielym morským rybám na grile.
Rulandské biele, ľadový zber r.2012, sladké
Dokonale premrznuté hrozno zbierané v decembri medzi Vianocami a Silvestrom pri cukornatosti 39°NM, zavčas rána a pri teplote -10°C. Klimatické podmienky sa pozitívne podpísali pod zdravotný stav hrozna na výrobu ľadového vína. Vôňa je jemne botrytická, figy, ďatle, oriešky a sušené hrozienka mu dávajú eleganciu a noblesu. V chuti prevládajú medové plásty, karamel. Podáva sa k husacej pečienke, k dezertom.
Ruladské modré, bobuľový výber barrique r. 2013, suché
Víno vyzrievalo dvanásť mesiacov v nových francúzskych barikových sudoch. Vo vôni prevládajú lesné jahody a černice. V chuti cítiť horkú čokoládu a vanilku. Víno je veľmi vhodné k pečeným bravčovým rebrám, alebo grilovanému kolenu.
Sauvignon, výber z hrozna r.2015, suché
Dokonalé jesenné počasie umožnilo zberať úrodu pri cukornatosti 24,5°NM. Víno má krásnu svetložltú farbu, vo vôni cítiť vinohradnícku broskyňu a žltý melón. Chuť je plná, mierne citrusová so sviežou perzistenciou. Podávame ho k pečenému morčaciemu mäsu alebo k plnenému bažantovi.
Ulož ako PDF