Slad z Trnavy putuje do svetových pivovarov vďaka Lycosu
V týchto horúcich letných dňoch je pohár vychladeného piva vynikajúci prostriedok na osvieženie. Každému chutí iná značka, ale veľa z nich majú jednu vec spoločnú. Je to slad od trnavskej firmy Lycos – Trnavské sladovne, ktorá tento slad dodáva do svetových pivovarov do rôznych krajín sveta.
Pred tým, ako je pivo pripravené na spotrebu, tak sa musí urobiť veľa roboty.
„Naše sladovne odvádzajú časť práce na procese výroby piva, ale ide o kľúčovú časť, lebo ak chcete uvariť dobré pivo, tak potrebujete vynikajúci slad,“ hovorí majiteľ Lycos – Trnavské sladovne Martin Mäsiar.
To, že v Trnave vyrábajú naozaj kvalitný slad svedčí aj to, že Lycos – Trnavské sladovne sú akreditovanými dodávateľmi do pivných gigantov ako SAB Miller, Heineken, Carlsberg, či Molson Coors.
Trnavský slad má vo svete už roky dobré meno
Foto: Lycos
Trnavský jačmeň do sladovní
Celý tento proces však začína oveľa skôr. Sladovne musia najprv nakúpiť jačmeň, ktorý je základnou zložkou sladu. Až 95% sladu sa nakupuje na Slovensku a výhradne od farmárov z Trnavy a blízkeho okolia.
„V Trnave poctivo pracujú ľudia, nevidíme dôvod, aby sme nakupovali inde, keď v Trnave produkujú naši farmári kvalitný jačmeň. V každom z nás je kúsok patriotizmu a takto to prenášam aj do firmy,“ hovorí Mäsiar.
Trnavský slad do pivovarov
Na to, aby z jačmeňa vyprodukovali kvalitný slad, museli sladovne prejsť masívnou rekonštrukciou. Martin Mäsiar prebral sladovne v roku 2000, odvtedy však investoval niekoľko miliónov eur na modernizáciu výroby, čím sa stali trnavské sladovne konkurencieschopné nielen na Slovensku, ale hlavne vo svete.
„Za 16 rokov, čo vediem tieto sladovne, sme investovali niekoľko miliónov eur do modernizácie výrobnej linky, chladenia, uskladňovania, ale aj veľké investície sme mali do neustáleho zlepšovania vplyvov výroby na životné prostredie,“ popísal množstvo investícii Martin Mäsiar.
O dobrom výsledku hovorí aj obchodná bilancia, keďže až 99% produkcie ide na export. Tým dosahujú Lycos – Trnavské sladovne jednu z najvyšších pridaných hodnôt vytvorenej na Slovensku.
Nevyhnutnosťou úspechu bola modernizácia výroby
Ohľad na životné prostredie v Trnave
Ako už spomenul majiteľ sladovní Martin Mäsiar, množstvo investícii išlo do neustáleho zlepšovania vplyvov výroby na životné prostredie. „Tak ako pri nákupe jačmeňa myslíme na ľudí z Trnavy, tak rovnako aj pri výrobe.
Aj keď išlo o miliónové investície, ktoré neprinášajú sladovniam ďalší zisk, tak to má pre nás veľkú morálnu hodnotu.
Záleží nám na ľuďoch bývajúcich v okolí sladovní a rovnako aj na našich zamestnancoch, ktorým sme takto výrazne zlepšili podmienky pri práci,“ hovorí Mäsiar. Lycos – Trnavské sladovne týmito investíciami získali množstvo európskych certifikátov a v blízkej dobe získajú aj certifikát ISO 14000 a tak sa stanú sladovňou ekologicky priateľskou k životnému prostrediu.
(Tlačová správa)
Ulož ako PDF