Lycos Trnavské sladovne zaznamenali ďalší úspech
Fabrika, s ktorou do kontaktu prichádzajú ľudia po celom svete. Stretnete sa s ňou doma, ale i bežne v zahraničí. Trnavská firma totiž vyrába slad, ktorý sa vyváža do najznámejších pivovarníckych koncernov, ktoré vlastnia svetové pivovary. Tak nájdete kúsok Trnavy kdekoľvek na svete.
„Sme úspešná firma, na všetko, čo sme dokázali, som veľmi hrdý, ale uvedomujem si, že nás čaká ešte veľa práce, aby sme úspešní aj naďalej zostali,“ povedal majiteľ sladovní Martin Mäsiar. Ako dodal, úspech sa nerodil ľahko a už vôbec to nebola samozrejmosť. Je za tým tvrdá práca, množstvo investícií a zapojenie sa všetkých zamestnancov. „Všetci priložili ruku k dielu, je to náš spoločný úspech,“ neskrýval spokojnosť Mäsiar.
Pohľad na fabriku Lycos z výšky
Viaceré ocenenia
To, že sa sladovniam v Trnave darí, dokladuje aj niekoľko ocenení. Sladovňa na základe kritérií, ktoré splnila, získala množstvo certifikátov týkajúcich sa kvality výroby a investícií do životného prostredia. Išlo pritom o veľmi nákladné investície, aby Lycos Trnavské sladovne splnili prísne kritéria a to nielen tie slovenské, ale aj európske.
„Investície boli rozsiahle, vybudovať sme museli rôzne čističky, odsávanie prachu a rôzne opatrenia na zníženie emisii a hluku,“ vyratúva Mäsiar. Efekt je však veľmi priaznivý, keďže sa nielen zlepšilo pracovné prostredie pre zamestnancov, ale najmä ľuďom bývajúcim v okolí sa skvalitnili podmienky.
Odmenou pre sladovne bolo aj výborné umiestnenie v ankete zdravých firiem Trnavského kraja, ktoré vyhlásil ekonomický denník Hospodárske noviny. „Skončili sme na výbornom siedmom mieste. Moja vďaka patrí všetkým zamestnancom, zároveň je to aj povzbudenie, aby sme boli ešte lepší,“ hovorí s hrdosťou v hlase Mäsiar.
Úspech, ktorý sa nerodil ľahko
Súčasný majiteľ sladovní Martin Mäsiar prebral fabriku v roku 2000. Dovtedy úspešný obchodník so sladom si povedal, že sa dá aj na jeho výrobu a pozdvihne podnik. V tom čase nebola firma v najlepšej kondícii a potrebovala značné investície.
„Za 16 rokov sme preinvestovali milióny eur. Týkalo sa to modernizácie, ale aj pred tým spomínaných investícii do zlepšenia vplyvov na životné prostredie,“ povedal.
Postupne sa stali jednou z najmodernejších fabrík na výrobu sladu, ktorá v ničom nezaostáva za svojou konkurenciou na celom svete. Používajú najmodernejšie postupy výroby, pred nedávnom vystavali novú linku Saladinove skrine, ktorá výrazne zvýšili konkurencieschopnosť na trhu sladu a zásadne zlepšili pracovné podmienky zamestnancov.
Toto ocenili najmä pivovary, pretože im to umožňuje pozorovať spätne celý výrobný proces, od nákupu jačmeňa až po výrobu sladu. „Lycos je zdravá a úspešná firma. Stálo nás to množstvo času a úsilia, ale stálo to za to,“ uzavrel Mäsiar.
(PR článok)
Vstup do firmy