Ochutnajte príbeh Vína z mlyna
Unikátne vinárstvo v starom mlyne nájdete len 20 kilometrov od Trnavy. Spolu s manželom a rodičmi sa o neho stará Zuzana Soósová, ktorá o sebe hovorí, že bez vína by ani nebola na svete. Otec Ervín Demovič totiž jej maminu Janku spoznal počas štúdia vinohradníctva a vinárstva v Ledniciach. Možno aj to je jedným z dôvodov, prečo sa Zuzana rozhodla pokračovať v rodinných šľapajach.
Takmer tri hektáre vlastných viníc usadených na južných svahoch Malých Karpát, už roky ručne a svojpomocne obhospodaruje rodina Demovičovcov. Zuzana spoločne s bratmi museli vo vinohrade pomáhať už od detstva, no práve táto povinnosť ich naučila vážiť si hotový produkt ich práce –víno, ktoré všetkým milovníkom vinárstva Vína z Mlyna poskytuje nevídané potešenie.
Napriek silnému vzťahu k vínu sa Zuzana rozhodla, že pôjde študovať iný odbor. „Zaujala ma sociológia, ekonómia a približne v rovnakom čase aj Tomáš. Netrvalo dlho a otestovala som ho, ako inak, vo vinici, pri takzvanom snímaní. Vždy ho zaujímalo len koštovanie vína a nie to, čo tomu predchádza. Až keď sa naučil vinič strihať, teda rezať, povedala som mu áno a vzali sme sa,“ opisuje Zuzana začiatky jej manželského života vo vinici.
FOTO: Trnava Tourism / Vína z mlyna
Rodičia po čase kúpili starý vodný mlyn, ktorý predstavoval ideálny priestor na postavenie vínnej pivnice. „Darovali nám ho a odvtedy sa náš život točí nielen okolo vína, ale aj okolo Mlyna,“ vysvetľuje Zuzana. Niet sa prečo diviť, nejednému návštevníkom vinárstva pri pohľade na dobový mlyn padne sánka. Teplo rodinného krbu v ňom udržiavajú nádherné zelené keramické kachle, vďaka ktorým chutí domáca husacina a kačacina priam neskutočne. Mlyn prosto všetkému dodáva tú správnu čarovnú atmosféru.
Potvrdzuje to aj Zuzana: „Mlyn má osobité čaro nielen pre nás, ale aj pre našich hostí. Možno z lásky k jeho stáročnej histórii a tradícii, ktorá je s ním neodmysliteľne spätá, dôverujeme odrodám typickým pre náš kraj. Rovnako pri výrobe našich vín veríme prirodzeným procesom, ktoré sa využívajú od nepamäti.“ Dominantnou odrodou vinárstva je Veltlínske Zelené, ktoré skutočne zaujme aj najväčších znalcov vín.
Za jeho výrobou však stojí poriadny kus práce, pomáhať musia všetci, aj keď Zuzane sa darí sa niektorým činnostiam úspešne vyhýbať. „Poznám pôdu v lokalitách, v ktorých rastie náš vinič a ovládam väčšinu manuálnych prác, ktoré treba v priebehu roka vo vinici urobiť. Niektoré sa ale radšej nechcem naučiť, viem si predstaviť, že by to bolo použité v môj neprospech,“ hovorí s úsmevom.
FOTO: Trnava Tourism / Vína z mlyna
Aby však so svojimi znalosťami za inými vinármi nezaostávala, rozhodla sa v tejto oblasti nabrať nové skúsenosti: „Nedávno som si urobila výlet do Brna a pod vedením jedného z členov The Institute of Masters of Wine, Franka Smuldersa, absolvovala kurz WSET (Wine and Spirit Education Trust), Level 2. Na chvíľu som sa ponorila do sveta vín z vinárskych regiónov po celom svete a utvrdila sa v tom, že chcem spoznávať najmä také vína, ktoré to, kde sa narodili a dozreli, čiže miesto svojho pôvodu, nezaprú.“
Vinárstvo poskytuje aj mnoho príležitostí, ktoré nie sú len o ťažkej práci. „Pri našom koncepte predaja sa často stretávame s množstvom zaujímavých ľudí rôznych profesií a z rôznych kútov sveta. Prídu k nám, lebo u nás majú na víno čas. Zoznámia sa s ním, a to v prostredí, ktoré mu pristane najlepšie. Fľaška vína potom už nie je iba alkoholickým nápojom, reprezentuje konkrétnu vinicu, v tomto prípade je primerané použiť pojem terroir. Je v ňom skrytá práca a umenie konkrétneho vinohradníka a vinára.“
FOTO: Trnava Tourism / Vína z mlyna
Najjednoduchšie sa so Zuzanou a jej rodinou zoznámite v rámci projektu Otvorené vinárstva s príbehom. „Hoci toto podujatie je o víne, víno je v tomto prípade kulisou ako stvorenou pre chvíle voľna strávené príjemnými rozhovormi s priateľmi vína vonku pod jabloňami,“ pozýva Zuzana a s úsmevom dodáva: „V mojom prípade sú tieto rozhovory príležitosťou vybočiť z monotematickej slovnej zásoby používanej pri rozhovore s našimi troma drobcami.“
S príbehom tohto rodinného vinárstva, rovnako ako aj so Zuzanou, sa budete môcť zoznámiť počas septembra, a to konkrétne 13. a 14. septembra 2018 od 17.00 do 21.00 h. Spoznajte sa s rodinou Demovičovcov a rodinou Soósových tajomstvá výroby ich lahodných vín a ochutnajte to najlepšie z ich pivníc. Zoberte svojich priateľov, rodinu alebo kolegov a premeňte svoj bežný deň na zážitok!
Viac informácií nájdete na stránke http://bit.ly/OtvoreneVinarstvaSpribehom.
(ts)
Ulož ako PDF