Moderný vinohrad mali v Ružovej doline už pred 87 rokmi. Magulovci dodnes určujú trendy
Vinársky príbeh rodiny Magulovcov začal ešte v roku 1931 písať ich predok Jozef Husár. Tento ambiciózny mladík si postupne naštudoval najmodernejšie postupy pestovania vína, jedného dňa kúpil pozemok, vinicu a dom v Ružovej doline a začal pestovať hrozno. V obci si o ňom mysleli, že sa zbláznil, no on presne vedel, ako chce jedného dňa vyrábať víno. Jeho príbeh inšpiroval aj súčasné generácie Magulovcov, a tak Katarína s manželom a synom s jeho rodinou už 11 rokov budujú svoju vlastnú vinársku tradíciu.
Rodina Magulovcov sa k vinohradom pradeda dostala až po reštitúcii. Napriek neistej budúcnosti zanedbaného viniča sa rozhodli vo výrobe vína pokračovať. Odvtedy Magulovci navštevovali renomované vinárstva v blízkom aj ďalekom okolí, viedli siahodlhé rozhovory s etablovanými vinármi a zhromažďovali informácie z odborných kníh aj webov. Hľadali svoj vzor, víno, ktoré ich očarí. Zhodli sa, že si musia nájsť vlastnú cestu.
Nakoniec sa im to podarilo, a to najmä vďaka tvrdej práci, ktorú si osvojila celá rodina. Začiatky neboli jednoduché, aj preto všetci členovia domácnosti žijú akýmsi dvojitým životom – okrem vinárstva sa stále venujú svojim pôvodným profesiám. Ako to zvládajú?
„Je to náročné, o to viac, že pracujem v Ženeve. Darí sa mi však chodiť domov zhruba každý druhý víkend a doma trávim aj všetky dovolenky a voľné dni. Zvládame to aj vďaka tomu, že do prác okolo vinárstva sa zapájame všetci a úlohy máme podelené. Mojou úlohou je naštudovať si odborné informácie a pripraviť na základe toho návrh, ako v pivnici ďalej postupovať. Mám na starosti aj webovú stránku, ktorou si celkom príjemne vypĺňam voľný čas v Ženeve. Navyše máme pravidelné porady cez Skype, takže sa viem naplno zapájať do diania vo vinárstve, aj keď nie som doma fyzicky prítomná,“ usmieva sa Katarína Magulová.
FOTO: Rodinné vinárstvo MAGULA, Trnava Tourism
Pani Magulová pracuje v oblasti ochrany životného prostredia, preto by sa zdalo, že ju k pestovaniu bio-vína viedla práve práca. Nie je to však úplne tak.
„Pestovať bio-hrozno sme sa rozhodli veľmi skoro. Hlavným dôvodom bol štýl vína, ktorý sme chceli dorábať. Naturálne víno nám jednoducho chutilo najviac. Všeobecne uprednostňujeme bio-produkty, respektíve ovocia a zeleninu z našej záhrady. Neobsahujú zvyšky agrochemikálií a sú chutnejšie. To, že vzhľadom na moje zamestnanie viem o problémoch súvisiacich s extenzívnym používaním chemikálií a ich dôsledkoch pre životné prostredie a ľudí viac, než je mi niekedy milé, bola viac-menej iba zhoda okolností,“ vysvetľuje pracovníčka OSN.
Napriek tomu, že Katarínu Magulovú jej práca v Ženeve napĺňa, túžobne počíta roky, ktoré jej zostávajú do dôchodku. Bude sa potom venovať vínu naplno? „Som už vo veku, kedy sa na dôchodok naozaj teším a pripravujem, takže áno. Neviem sa dočkať, kedy sa budem môcť venovať vinárstvu a najmä našej krásnej záhrade, ktorú postupne tvoríme podľa princípov permakultúry, samozrejme, bez chémie,“ hovorí s nadšením pani Magulová.
Okrem vína a záhradky je jej radosťou aj rodina. Syn Vladimír si do viníc priviedol manželku Luciu, s ktorou majú dvoch chlapcov, Huga a Maxima. Pri pohľade na predstaviteľov najmladšej generácie vinárov sa vynára otázka, ako rodinu ovplyvňuje spoločná práca vo vinohrade, ale najmä, ako sa pre Katarínu zmenila jej úloha matky a babičky.
„Je veľký rozdiel, či sa rodina stretáva nezáväzne pri sviatočných udalostiach alebo či spolupracuje v rodinnom podniku,“ priznáva pani Magulová a ďalej vysvetľuje: „Dynamika vzťahov medzi generáciami je celkom iná, aj vzťah medzi rodičmi a deťmi sa musí pretransformovať na partnerský vzťah, aspoň pokiaľ ide o záležitosti súvisiace s rodinným podnikom.“
Existuje nejaký jednoduchý návod, ako sa s tým vysporiadať? „Nevyhnutný je vzájomný rešpekt a možnosť vyjadriť vlastný názor. Preto u nás v rodine kladieme dôraz na spoločné prijímanie rozhodnutí. Je nám jasné, že ak máme ako firma napredovať, všetci členovia rodiny musia byť s prijatými riešeniami stotožnení. Pre mňa, ako matku a babičku, je úžasné aj to, že sa celkom prirodzene pravidelne stretávame a robíme veci spolu. Viem, že to nie je samozrejmosť a veľmi si to vychutnávam a vážim,“ dodáva Katarína Magulová.
Ak sa o pestovaní bio-hrozna a rodine Magulovcov chcete dozvedieť viac, navštívte v piatok 21. septembra 2018 od 14.00 h. ich vinárstvo v Suchej nad Parnou.
V rámci projektu Otvorené viechy vás radi privítajú a pohostia tým najlepším, čo im vinohrad dal. Garantujeme, že ich vína robené s láskou a dôkladnosťou si získajú aj vás.
Viac informácií nájdete na tejto stránke.
FOTO: Rodinné vinárstvo MAGULA, Trnava Tourism
Ulož ako PDF