Projekt Jem pre Zem hodnotil 200 reštaurácií a bistier po celom Slovensku. V Trnave získal najviac bodov Wasabi Sushi Bar
Na Slovensko prichádza nový projekt udržateľného stravovania Jem pre Zem a spolu s ním Rebríček reštaurácií a bistier s rastlinnou ponukou na Slovensku. Vytvorenie projektu ako aj Rebríčku je odpoveďou na prehlbujúcu sa klimatickú krízu a narastajúci trend rastlinného stravovania.
Slovenský projekt Jem pre Zem, ktorý bol vytvorený s cieľom čeliť prehlbujúcej sa klimatickej kríze, zmapoval reštauračné zariadenia po celom Slovensku a zhotovil Rebríček reštaurácií a bistier s rastlinnou ponukou na Slovensku.
Cieľom rebríčka je pomôcť Slovákom a Slovenkám zorientovať sa v možnostiach rastlinného stravovania v ich okolí a tiež podporiť rozvoj rastlinnej gastronómie.
Aj týmto spôsobom chce projekt Jem pre Zem bojovať s klimatickou krízou, keďže živočíšna výroba je podľa OSN zodpovedná až za 14,5 % všetkých emisií skleníkových plynov.
Ilustračné foto: Jem pre Zem
Rastlinná strava dnes nie je len narastajúcim trendom v gastronómii a požiadavkou zákazníkov gastronomických zariadení, ale tiež dôležitým nástrojom v boji s klimatickou krízou.
O stúpajúcom trende rastlinnej stravy nás utvrdzujú viaceré štatistiky, analýzy DSM, GRUBHUB či NPD ale aj slovenská výskumná agentúra FOCUS.
Tá už v roku 2017 priniesla výsledky verejnej mienky, a to, že takmer jedna tretina Slovákov a Sloveniek znižuje alebo plánuje znížiť konzumáciu živočíšnej stravy. Tieto údaje naznačujú, že aj slovenskí spotrebitelia sú čoraz viac otvorení rastlinným jedlám, a že tento trend Slovensko rozhodne neobchádza.
„S narastajúcimi klimatickými problémami narastá aj dopyt po rastlinnej strave a my na túto požiadavku reagujeme. Zhotovili sme Rebríček reštaurácií a bistier s rastlinnou ponukou na Slovensku aby sme pomohli všetkým, ktorý sa chcú stravovať šetrne k životnému prostrediu,“ konštatuje Michal Roško, koordinátor projektu Jem pre Zem.
Projekt zmapoval 200 reštauračných prevádzok, ktoré patria medzi najobľúbenejšie na Slovensku a nezameriavajú sa na ponuku rastlinných jedál, ale naopak, na ponuku bežných jedál.
V Rebríčku reštaurácií a bistier s rastlinnou ponukou na Slovensku sa z celkového počtu zariadení umiestnilo 62 reštaurácií a bistier.
V Trnave sa najlepšie umiestnil Wasabi Sushi Bar, ktorý okrem sushi ponúka aj iné pestré ázijské jedlá čisto rastlinného zloženia.
Rastlinné jedlá môžu obyvatelia Trnavy ochutnať napríklad aj v prevádzkach Al Trivio Ristorante, Baldisimi či Wetzlerov dom.
O projekte Jem pre Zem:
Jem pre Zem buduje udržateľnú budúcnosť a pracuje na rozvoji rastlinného stravovania na Slovensku.
Približuje ľuďom najnovšie výdobytky rastlinného potravinárstva, pomáha rozvíjať rastlinné podnikanie na Slovensku a presadzuje udržateľné riešenia v stravovaní, ktoré dokážu nasýtiť rastúcu svetovú populáciu.
Pretože to čo máme na tanieri dnes, rozhoduje o tom, čo tu po nás ostane zajtra.
Databáza zariadení pre prieskum projektu bola vytvorená pomocou rebríčku Top Trend Reštaurácie 2018 a portálu Trip Advisor. Prieskum sa zameriaval na stále A la carte ponuky a rastlinné jedlá v nich.
Zohľadňovala sa ponuka v kategóriách: raňajky, predjedlá, polievky, veľké šaláty, hlavné jedlá, sushi, dezerty a ostatné jedlá.
Zariadenia mali možnosť poskytnúť informácie ohľadom svojej ponuky jedál prostredníctvom dotazníka.
Prieskum reštauračných zariadení prebiehal od novembra 2018 do apríla 2019 prostredníctvom elektronickej komunikácie s danými zariadeniami a doplnkového prieskumu verejne dostupných zdrojov.
Viac o Rebríčku reštaurácií a bistier s rastlinnou ponukou na Slovensku a projekte Jem pre Zem sa dozviete na stránke www.jemprezem.sk.
(TS)
Ulož ako PDF