Vína z regiónu Trnava sú svetové. Na aké sa môžete tešiť v tomto roku?
Podporovať slovenské vinárstva sa oplatí. Aj v tomto roku vína z regiónu Trnava zahviezdili v medzinárodných súťažiach a hoci je tohtoročná sezóna premenlivá a je čas oberačiek, na svoje si prídu hlavne milovníci bielych vín. Je len na vás, či sa rozhodnete pre Sauvignon, Muškát, Müller alebo Tramín, v našom regióne nájdete len tie najkvalitnejšie vína s jedinečným príbehom.
Slovenské vína uspeli už viackrát v rôznych medzinárodných súťažiach a výnimkou nie je ani tento rok.
Vinárstvo Mrva&Stanko získalo štyri medaily na prestížnej zahraničnej súťaži vín Vinalies Internationales Paris a rodinné vinárstvo Karpatská Perla si odtiaľ odnieslo zlatú medailu za Rizling Rýnsky 2017 bobuľový výber a striebornú za sekt Perla Chardonnay 2017.
Vína z mlyna
FOTO: Trnava Tourism
Žnú úspechy
„Tento rok sa kvôli pandémii uskutočnilo menej domácich i zahraničných súťaží. Na súťažiach, ktoré sa uskutočnili, sme sa však ‚nestratili‘. Okrem Vinalies Internationales Paris sme si priviezli 6 cenných kovov z Concours mondial de Bruxelles a z medzinárodnej súťaže Oenoforum 2020 dokonca deväť. Naše víno Hron 2018 získalo aj titul šampióna červených vín a veľkú zlatú medailu. Zároveň máme v Národnom salóne vín SR 12 našich zástupcov v najlepšej stovke vín,“ vyratúva Peter Stanko, zakladateľ vinárstva Mrva&Stanko.
Karpatská Perla zo Šenkvíc zažiarila na Bacchus Madrid s vínami Rizling rýnsky 2017, bobuľový výber, Veltlínske zelené 2018 z Novín a Devín 2019, ktoré získali zlatú medailu.
„Z najväčšej súťaže na svete AWC Vienna sme si odniesli tento rok 2 zlaté a 9 strieborných medailí. Zlatú medailu nám priniesli vína Pinot Blanc 2019 a Rizling rýnsky 2017, bobuľový výber. Sme radi, že sa nám podarilo dosiahnuť skvelé úspechy a môžeme sa pochváliť aj tým, že v tomto roku sa nám podarilo vyrobiť vína z našich vinohradov čo najšetrnejšie. Zároveň všetky z nich spĺňajú kritériá nízkohistamínových a vegánskych vín, v čom chceme v budúcnosti pokračovať,“ konštatuje Margita Šebová, majiteľka rodinného vinárstva Karpatská Perla v Šenkviciach.
Zveľaďujú Ružovú dolinu
V TERRA PARNA sa v tomto roku sústredili na dokončenie starého vinohradníckeho domu, ktorým chcú zachovať pôvodnú architektúru Ružovej doliny. Dolinu v minulosti zdobili letné vily trnavských pánov, kaviarnička U Viržíčiek a viechy miestnych vinárov.
Bola to dolina, kde sa ľudia zo širokého okolia schádzali, aby si vychutnali pečené husy a zapíjali ich miestnym vínom z viníc spoza okien.
„Myšlienka je oprášiť toto zabudnuté čaro miesta, ktoré bude čochvíľa pripravené na znovuobjavenie. Snáď to bude na jar v budúcom roku. Teším sa na nedeľné brunche, večery pri víne a veselých hostí. Radosť nám tiež robia mladé vína tohto ročníka. Biele a ružové vína sa ukazujú veľmi pekne, so sviežimi kyselinkami,“ konštatuje Ivana Zvolenská z Terra Parna.
FOTO: Terra Parna
Prispôsobujú sa situácii
Rodinné vinárstvo Vína z Mlyna každú svoju produkciu každoročne vypredá. Klientom najviac chutí biele omšové víno Svätý Leonard. „Nejakú časť hrozna máme ešte na viniči. Predpokladáme, že v najbližších dňoch tam ešte zostane a jeho chuť tak bude intenzívnejšia, vyzretejšia, koncentrovanejšia, čo sa potom odrazí vo víne,“ dúfa Tomáš Soós z Vína z Mlyna.
Všetky vinárstva upravili svoje otváracie hodiny, aby si návštevníci mohli dopriať vína z aktuálnej ponuky. Prispôsobujú sa mimoriadnej situácii a aj za sťažených podmienok si hľadajú cestu k milovníkom vína.
Viaceré z nich organizujú individuálne degustácie a zároveň podporili svoje e-shopy, aby si Slováci mohli skvelé vína vychutnať v bezpečí vo svojich domovoch.
Ulož ako PDF