Okres Trnava je po prvý raz v oranžovej fáze, v interiéroch je povolené nosiť namiesto respirátora rúško. Platia aj ďalšie uvoľnenia
Od pondelka 31. mája 2021 je okres Trnava po prvý raz zaradený v Covid Automate do oranžovej fázy, čo značí druhý stupeň ostražitosti. V predchádzajúcich týždňoch platil v okrese ružový prvý stupeň varovania.
Pokles do menej prísnej fázy znamená okrem iného aj zrušenie povinnosti nosenia repirátorov v interiéroch, stačí len rúško.
„Epidemiologická situácia na Slovensku sa zlepšuje. Od pondelka 31. mája bude 41 okresov oranžových (II. stupeň ostražitosti) a 24 sa dostane do žltej fázy (I. stupeň ostražitosti). V ružovej fáze (I. stupeň varovania) bude jedenásť okresov, tri okresy budú červené (II. stupeň varovania), žiadny okres nezostáva v bordovej farbe,“ konštatuje Ministerstvo zdravotníctva SR.
Zdroj: MZ SR
Druhý stupeň ostražitosti označený oranžovou farbou povoľuje sauny, vírivky, kúpele, zábaly, akvaparky zaplniť na maximálne 30% kapacity sektoru alebo maximálny počet zákazníkov 500.
Pre reštaurácie a kaviarne platí, že je povolené interiérové sedenie a konzumácia. Obsadenie jedného stolu je možné pre najviac 4 osoby, alebo osoby z jednej domácnosti, platí dodržiavanie odstupu 2 metre medzi stolmi a povinnosť mať nasadené rúško ak zákazníci práve nekonzumujú.
Divadelné, hudobné, filmové a iné umelecké prevádzky je možné povoliť na sedenie s max. 50 % kapacity, ale najviac 500 ľudí v exteriéri a 250 v interiéri, pre státie maximálne 50 osôb v interiéri alebo 100 osôb v exteriéri. Konzumácia je povolená aj v interiéri – maximálne 4 osoby alebo osoby zo spoločnej domácnosti pri jednom stole.
Umelé kúpaliská je možné prevádzkovať s maximálnou kapacitou 30 percent.
Ubytovanie v hoteloch a penziónoch nie je obmedzené.
Vo fitness centrách môže byť 20 zákazníkov alebo jeden zákazník na 15 m2.
Galérie, múzeá a výstavy môžu usporiadať hromadné prehliadky v skupinách pre najviac 15 osôb.
Divadelné, hudobné, filmové a iné umelecké hromadné podujatia sa môžu uskutočniť za týchto podmienok:
– prekrytie úst a nosa počas celého podujatia,
– evidovať 2 týždne po predstavení telefonický alebo emailový kontakt na každého účastníka,
– maximálna kapacita 50 % sediacich zákazníkov, maximálne však do počtu 500 zákazníkov v exteriéri alebo 250 zákazníkov v interiéri,
– minimálne 1 voľné miesto medzi zákazníkmi,
– státie zákazníkov- maximálna kapacita do 50 osôb v interiéri alebo 100 osôb v exteriéri,
– konzumácia v kinosálach je povolená – rúško/respirátor si možno zložiť iba na čas nevyhnutný na konzumáciu pokrmov či nápojov.
– konzumácia jedla a nápojov v iných priestoroch – max 4 osoby pri stole, rozostupy medzi stolmi 2 m.
Svadobné hostiny, kary, oslavy, večierky a podobné podujatia v prevádzkach spoločného stravovania môžu byť usporiadané v interiéroch s účasťou do 50 osôb, v exteriéri do 100 osôb.
Ulož ako PDF