Nová piváreň vedľa radnice je v záverečnej fáze komplexnej rekonštrukcie. Špacírku v centre Trnavy otvoria ešte počas letných prázdnin
Veľkou a nevyhnutnou modernizáciou v podobe stavebných prác ako sú opravy inžinierskych sietí, podláh, stien, komplexná rekonštrukcia kuchyne a toaliet, prechádzajú už niekoľko týždňov priestory bývalej Radničnej pivárne, ktorá v minulosti fungovala aj ako cukráreň či holičstvo. Po ukončení obnovy začne už počas tohto leta v obnovených historických priestoroch fungovať Špacírka. Nový podnik v samom centre Trnavy na Hlavnej ulici 1 má ambíciu ponúkať v príjemnom a vkusnom prostrední vynikajúce tankové pivo aj klasické jedlá slovenskej a českej kuchyne.
Novým nájomcom mestských priestorov v historickom objekte vedľa radnice je trnavská spoločnosť ROMA Gastro, ktorá bývalú piváreň získala do prenájmu na základe verejnej súťaže.
Pôvodné predpoklady nového nájomcu počítali s otvorením na prelome jari a leta – v priebehu júna 2024. Ako sa ukázalo, technický stav priestorov si vyžiadal podstatne väčšiu rekonštrukciu. Aj s ohľadom na historickú hodnotu priestorov.
Vizaulizácia interiérov Špacírky na Hlavnej 1 v Trnave
ZDROJ: ROMA Gastro
Tá započala už v apríli a aktuálne prebieha už približne tri mesiace.
Ako prezradil portálu trnava-live.sk na začiatku júla priamo uprostred stavebných prác spolumajiteľ a konateľ spoločnosti ROMA Gastro Martin Joštic, dokončenie rekonštrukcie je už nadohľad a otvorenie Špacírky stihnú ešte počas letných prázdnin, zrejme v prvej polovici augusta.
„Po prevzatí priestorov sme sa stretli s mnohými technickými problémami, s ktorými sme nepočítali. Len v skratke – bolo nutné urobiť kompletne nové elektroinštalácie, vzduchotechniku, upraviť rozvody vody, kanalizácie, pribudla nová klimatizačná jednotka. Postavili sme novú modernú kuchyňu aj toalety. Všetky steny a stropy v interiéroch bolo potrebné obiť, nanovo vyspraviť, niektoré steny sme dokonca museli sanovať kvôli vysokej vlhkosti,“ priblížil rozsah rekonštrukčných prác.
Vizaulizácia interiérov Špacírky na Hlavnej 1 v Trnave
ZDROJ: ROMA Gastro
Ako pripomenul Martin Joštic, za uplynulých asi 25 rokov sa v priestoroch vymenilo viacero nájomníkov, každý z nich si prispôsoboval priestory svojim potrebám a nie vždy boli práce odvedené správne či kvalitne.
„Dnes platia iné hygienické pravidlá a normy ako pred dvoma desaťročiami, aj preto sme museli mnoho vecí upraviť. Pracujeme s profesionálmi z rôznych oblastí, máme vlastných architektov, úzko komunikujeme s mestom. Samozrejme, zmeny nie je možné pripraviť ani realizovať zo dňa na deň a vyžadujú si istý čas.“
Pre ilustráciu, na rekonštrukcii priestorov vznikajúcej Špacírky sa podieľajú až asi tri desiatky dodávateľov, čo predstavuje technicky, manažérsky aj časovo náročný proces.
V čase našej návštevy na začiatku júla pohľad na interiéry na prvý pohľad skôr pripomínal stavbu s dokončením v nedohľadne.
Martin Joštic ako správny manažér a človek, ktorý má veci pevne v rukách, nás však vyviedol z omylu.
Steny v interiéroch čaká v najbližších dňoch vymaľovanie
FOTO: trnava-live.sk
„Najťažšie práce sú už za nami. V polovici júla bude prevádzkyschopná kuchyňa, toalety máme hotové. V najbližších dňoch nastupujú maliari, pripravená je aj autorka originálnej ozdobnej maľby stropu v podobe chmeľu. Onedlho príde k inštalácii pivných tankov od Pilsner Urquell, prakticky hotové a naskladnené máme aj zariadenie na vonkajšiu terasu a do interiérov ako sú stoly, stoličky, skrine a vôbec interiérový mobiliár. Ten je vyrobený na mieru na základe originálnych návrhov našich architektov. Postavený máme už aj prakticky celý pracovný tím,“ prezradil.
K projektu Špacírka pristupuje prevádzkovateľ podľa slov konateľa od samého začiatku veľmi dôsledne a poctivo v zmysle hesla „Pokiaľ nebude všetko podľa našich predstáv, dovtedy neotvoríme.“
„Dvanásť rokov práce v zahraničí ma naučilo veľmi veľa. Od samého začiatku chceme, aby sa každý hosť, ktorý nás navštívi, cítil očarený, chceme aby vnímal, že sme do toho dali všetko, že pracujeme poctivo. Pretože najťažšie nie je ľudí dostať do reštaurácie a podniku, ale udržať si ich. A takto k nášmu projektu pristupujeme,“ vysvetlil Joštic.
Na začiatku júla ešte nebol známy konkrétny termín otvorenia, aktuálne počítajú s tým, že všetko bude hotové v prvej polovici augusta 2024.
Špacírka v centre Trnavy má byť najmä o kvalitnom pive. Aj preto bol pre prevádzkovateľa jasnou voľbou hlavného partnera plzenský Prazdroj.
„Berieme to naozaj vážne a som rád, že so zástupcami Prazdroja sme sa dohodli. Naším cieľom je čapovať najlepšie pivo v Trnave a verím, že to dokážeme,“ poznamenal.
Koncept ponuky jedál v Špacírke bude podľa Joštica zameraný na overené „česko-slovenské klasiky“ ako sú napríklad rebierka, kolená, zabíjačkové špeciality, ale pozornosť na jedálnom lístku budú venovať aj sezónnej ponuke.
Všetky mäsové produkty a výrobky podávané zákazníkom v Špacírke budú pochádzať od spoľahlivého lokálneho a overeného dodávateľa so zárukou kvality, čerstvosti a slovenského pôvodu z okolitého regiónu.
„Sme v koncepte pivárne a toho sa chceme držať. Hostia tu nájdu aj kávu, možno nejaký dezert, ale nie sme zástancami toho, aby sme v mali v ponuke úplne všetko,“ skonštatoval.
Až po otvorení sa budú venovať drobným úpravám historickej pivnice, ktorá je súčasťou prevádzky.
Nachádza sa v dobrom technickom stave a drobné práce bude možné vykonávať aj počas fungovania hlavnej časti Špacírky v prízemí objektu.
Pohľady na piváreň Špacírka z pešej zóny
Zrekonštruované toalety
FOTO: trnava-live.sk
Ulož ako PDF