Nové vinárstvo obnoví vinohradnícku tradíciu malej obce pod Malými Karpatmi neďaleko Trnavy, prevádzku spustia už o pár mesiacov
Obnoviť a rozvíjať vinohradnícku tradíciu má za cieľ projekt vznikajúceho vinárstva JUROVČÍK VITIKULTUR v katastri obce Lošonec pod Malými Karpatmi, len asi dvadsať minút cesty z Trnavy. Súčasťou zámeru je výstavba hlavného objektu vinárstva, ako aj vybudovanie vlastného vinohradu.
Zámer pripravovali niekoľko rokov, s výstavbou novej budovy sa napokon začalo v marci 2024. S predstihom, už v roku 2021, vysadili na ploche 4,7 hektára nové vinice.
Rozprestierajú sa, ako aj samotné vinárstvo, v peknom podhorskom prostredí, obklopené lúkami a zalesnenými karpatskými kopcami medzi Lošoncom a Smolenicami.
„Práce na stavebnej aj technologickej časti hlavného objektu vinárstva plánujeme dokončiť v priebehu jesene tohto roka. V závislosti od postupu kompletizácie prác v interiéroch predpokladáme otvorenie prevádzky začiatkom roka 2025,“ priblížil pre trnava-live.sk zakladateľ a majiteľ vinárstva JUROVČÍK VITIKULTUR Michal Jurovčík.
Celkový pohľad na vznikajúce vinárstvo, snímka je z 13. augusta 2024
FOTO: JUROVČÍK VITIKULTUR
Objekt nového vinárstva už v priebehu letných mesiacov získal vďaka rýchlemu postupu stavebných prác jasné kontúry. Dispozične je rozdelený na dve hlavné časti.
Prvá z nich je určená pre návštevníkov, na predaj a ochutnávky vína. Umiestnené tu budú aj technické priestory ako sú príručný sklad, toalety či kuchyňa.
Druhá časť objektu je určená na spracovanie hrozna, výrobu, skladovanie a distribúciu vína, táto časť je situovaná v zadnej časti objektu, ktorá je zapustená do svahu.
Vinárstvo JUROVČÍK VITIKULTUR plánuje spracovávať výlučne vlastnú úrodu. Tú tohtoročnú, vôbec prvú vlastnú, spracuje ešte v externom prostredí.
„Sme radi, že sa nám podarilo vysadiť vinice s predstihom a v čase otvorenia vinárstva už budeme návštevníkom ponúkať naše vlastné produkty,“ skonštatoval Michal Jurovčík.
V novom vinohrade v Lošonci vysadili štyri odrody bieleho hrozna – Sauvignon Blanc, Chardonnay, Devín a Rizling Rýnsky, ako aj tri modré odrody Rulandské modré, Hron a Cabernet Sauvignon.
„Je dôležité poznamenať, že vinice fungujú v biologickom režime, čo znamená, že pestujeme certifikované ekologické hrozno,“ pripomenul zakladateľ vinárstva.
História obce Lošonec a jej okolia sú spojené s vinohradníckou tradíciou. Nové vinárstvo výrazne pomôže v jej obnovení, očakáva sa tiež pozitívny vplyv na regionálny cestovný ruch.
Dôležitým pozitívnym efektom je aj využitie potenciálu poľnohospodárskej pôdy v podobe ekologického hospodárenia s vysokou pridanou hodnotou.
Budova vinárstva uprostred vinohradov, pohľad od cesty medzi Lošoncom a Smolenicami
FOTO: trnava-live.sk
Ulož ako PDF